Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afbeelding

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Als ondernemer kunt u aansprakelijk gesteld worden voor schade die veroorzaakt is door een van uw producten of diensten, door uw eigen handelen of dat van uw medewerkers. De kosten waar u dan voor komt te staan, kunnen hoog oplopen: een flinke financiële strop. Met een passende aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)  dekt u dit risico af.

Waarvoor bent u verzekerd?

Werkgeversaansprakelijkheid

Bij een bedrijfsongeval of een beroepsziekte beroepsziekten als RSI of door blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan een medewerker materiële schade oplopen. Dat is schade die in geld is uit te drukken. Naast schade aan spullen kan dat lichamelijk letsel of psychische schade zijn. Als u aansprakelijk bent voor die schade, betaalt u een vergoeding voor herstel of vervanging van beschadigde goederen, voor zorgkosten of voor de inkomensachteruitgang door arbeidsongeschiktheid. 

Daarnaast kan een rechter bepalen dat u immateriële schade vergoedt in de vorm van smartengeld. Immateriële schade ontstaat door verdriet, smaad of geestelijk gemis. Uw medewerker kan dat smartengeld zelf opeisen, maar ook zijn naasten zoals partners, (stief)kinderen of ouders, hebben dat recht als de medewerker door een bedrijfsongeval overlijdt.

Productaansprakelijkheid

Als importeur, handelaar of detaillist kunt u aansprakelijk gesteld worden voor schade ontstaan door een product dat u verhandelt. Ook als u geen schuld treft, kunt u met een claim geconfronteerd worden die in de papieren kan lopen. Het is niet altijd zeker of u de schade kunt verhalen bij de producent.

Geen of alleen beperkte dekking

De AVB biedt in een aantal situaties geen of alleen een beperkte dekking: 

  1. Aansprakelijkheid wanneer een werknemer schade oploopt tijdens zakelijk gebruik van een motorvoertuig. In dat geval biedt een WEGAM-verzekering (Werkgeversaansprakelijkheid Motorvoertuigen) uitkomst.
  2. Beroepsaansprakelijkheid. Oefent u een zelfstandig beroep uit waarbij anderen op basis van uw input of advies belangrijke beslissingen nemen? Als u een fout of een vergissing maakt, kan zo’n beslissing verkeerd uitpakken. Voor de schade die dan ontstaat kunt u aansprakelijk gesteld worden. Dat risico dekt u af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
  3. Aansprakelijkheid voor schade door cybercrime. Als uw systeem wordt gehackt en criminelen klantgegevens buitmaken, kunnen uw klanten de dupe worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude, afpersing of een systeeminbraak. U kunt dan aansprakelijk gesteld worden. Die vorm van aansprakelijkheid is niet gedekt op een AVB of op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wél op een goede cyberverzekering.
  4. Milieuaansprakelijkheid. Wanneer er schadelijke stoffen in de omgeving terechtkomen, bijvoorbeeld na een bedrijfsbrand. Het gaat daarbij niet alleen om chemische stoffen, maar ook om zonnepanelen- of asbestdeeltjes die vrij komen na een brand. Die aansprakelijkheid is af te dekken met een milieuaansprakelijkheidsverzekering.

Advies

Iedere onderneming is anders en de aansprakelijkheidsrisico’s variëren dan ook van bedrijf tot bedrijf. Een ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is geschikt voor de meeste ondernemingen. Maar sommige bedrijfstakken kennen heel specifieke risico’s. Wij bespreken met u welke aansprakelijkheidsrisico’s u loopt en op welke manier u zich het beste verzekert. 

De premie

  • De premie van een aansprakelijkheidsverzekering is onder meer afhankelijk van:
  • De bedrijfsactiviteiten
  • De branche waarin u werkzaam bent
  • De hoogte van het verzekerde bedrag
  • De omzet en/of de loonsom van uw bedrijf
  • Eventuele aanvullende dekkingen

Gerelateerde pagina’s